Jardins, parcs i places a Sant Andreu de Palomar

Fem balanç de les zones verdes de Sant Andreu? Del seu estat, la presència de les places dures en detriment dels espais amb vegetació, neteja, manteniment, etc…?

Ens consten 26 parcs i/o places a Sant Andreu de Palomar, més dos en construcció i dos en projecte, però hem volgut afegir, per proximitat, les tres limítrofes pertanyents ja a La Sagrera.

Hem de dir que, malgrat al llarg del temps el nivell de neteja ha fluctuat, i que indubtablement podria ser millor, actualment (abril’18) en general és correcta.

El manteniment, en canvi, tant dels espais de joc infantil, com de l’espai que els envolta, i les zones amb vegetació, és inexistent.

Les àrees de joc infantil, a excepció de tres o quatre, són de sorra i, a moltes d’elles, l’espai que les envolta també ho és. Si bé és cert que aquest tipus d’espais fan més natura, i conviden a jugar d’una manera més orgànica, com més natural és l’espai, més s’erosiona, i si bé és cert que amb un manteniment correcte això no esdevindria problema, la realitat és que es generen sots, sotracs, arrels vistes, que fan l’espai perillós per iaios, iaies, o veïns amb mobilitat reduïda que han de voltar darrere d’un infant que juga.

A més, en lloc de fer un manteniment que eviti la seva degradació, es permet que el sol, l’ús i les inclemències desgastin els jocs infantils fins que moren de vells, i només aleshores s’actua, substituint el degradat per un nou de trinca que rebrà el mateix tracte. Aquesta manera d’actuar, a més de no semblar gaire sostenible, provoca que quan l’espai comença a presentar aspecte de necessitar reparacions, els veïns busquin un altre parc en millors condicions, quedant el primer en desús durant mesos.

A alguns d’aquests espais, podem gaudir de zones d’aigua. El Parc de la Pegaso, la plaça de Can Fabra, els Jardins del Rec, els Jardins de la Casa Bloc… Llacs o bases que, malauradament, no disposen de sistemes de filtratge i neteja, i degeneren en aigües estancades brutes. Si alguna vegada van tenir peixos o ànecs, avui són espais estèrils i estèticament poc agradables.

Pel que fa a la vegetació, malgrat tenir a l’abast espais que podrien ser considerats un privilegi, sembla que fa temps que Parcs i Jardins va perdre les pàgines dels seus fulls de ruta on es feia referencia a Sant Andreu. Ni venen ni se’ls espera.
La vegetació creix furtiva on no li toca fer-ho, i faria bonica estampa de bosquet real si no fos per què aquest creixement és directament proporcional a la manca del mateix als parterres i jardinets on si li tocaria fer-ho, fent del conjunt una fotografia de trista deixadesa.
Bona part d’aquesta vegetació són arbusts de mitjana alçada. El problema és que, donat que ningú en te cura, molts d’ells són malalts, amb paràsits que fan crida a tota mena d’insectes, i creixen en densitat sense control, esdevenint indrets perfectes per caus d’animalons indesitjables…

En resum, a Sant Andreu tenim una interessant quantitat de parcs petits repartits al llarg i ample de tot el poble, els més antics de sorra i vegetació capejant com poden l’abandó de l’administració, els més nous de ciment i poca ombra, o directament espais oberts de sorra amb un parell de bancs i alguna jardinera, i tenim també alguns espais espacials, que podrien ser, amb les cures i manteniment adequats, envejables parèntesis de natura a l’espai urbà.

 

– Parc de la Pegaso (Sagrera)

 

Plaça del Doctor Cararach Mauri (Sagrera)

 

Plaça d’Albert Badia i Mur (Sagrera)

 

Plaça Bonaventura Gispert

 

Plaça de Can Portabella

 

Plaça de Pere Falques

 

Plaça del carrer Josep Soldevila/Sant Adrià (en projecte)

 

Plaça de Nadal

 

Plaça del metro

 

Plaça de l’Abad Escarré

 

Plaça de Montserrat Roca i Baltà

 

Plaça del carrer Cervera

 

Plaça de les Palmeres

 

Plaça de Can Fabra

 

Jardins del Rec

 

Plaça entre Segre i Cinca

 

Plaça de Ramón Riera

 

Plaça d’Orfila

 

Plaça del Comerç

 

Plaça de la Pomera

 

Plaça del sot dels Paletes

 

Parc de l’esglèsia

 

Plaça del carrer Segadors

 

Plaça de l’Estació

 

Plaça de Marià Brossa

 

Plaça d’En Xandri

 

Plaça de Miquel Casablancas Joanico

 

Jardins Casa Bloc

 

Jardins del Gatpac

 

Parc del carrer Lanzarote (en construcció)

 

Plaça de Mossèn Clapés

 

Plaça d’Antonio Santiburcio (en construcció)

 

Parc Lineal (en projecte)

Aquesta notícia pertany a les següents categories:
Aquesta notícia té les següents etiquetes:

Altres notícies relacionades